Mobiel Kotteren

Rusch heeft de beschikking over een mobiele kotterinstallatie om op locatie eventueel gaten op te lassen en daarna weer op maat uit te kotteren.

Bij grondverzet machines en kranen zijn de draaipunten van groot belang. Door de grote krachten die erop komen zijn deze punten gedurende het gebruik aan slijtage onderhevig. Eenmaal uitgesleten is het niet eenvoudig om de gaten van de assen weer naar een correcte maat te bewerken, omdat de machine niet eenvoudig op een kotterbank gezet kan worden. Mobiel kotteren kan dan uitkomst brengen. De kotter apparatuur is mobiel en komt samen met de vakman naar de machine, of dit nu op land is of op een offshore locatie (De apparatuur wordt dan in een 10’ container aangeleverd). Na aankomst worden er beugels op de machine gelast (minimale beschadiging) om de apparatuur uit te kunnen lijnen.

Indien de gaten te veel zijn versleten kan de apparatuur eerst een laag oplassen. Een speciale lastoorts wordt dan op het kotterapparaat gemonteerd en last het oppervlak op tot er genoeg materiaal is opgebracht dat naar de oude maat gekotterd kan worden. De machine kan gaten kotteren van 42 tot 500mm over een afstand van 4 meter. Na het kotteren kunnen de zijkanten gevlakt worden zodat er weer een optimaal draaipunt ontstaat voor de as-verbinding en de afstand ringen. Ook voor nieuwbouw constructies die te groot zijn voor op een conventionele, is mobiel kotteren een uitkomst. Toleranties op maten tussen twee gaten is bij mobiel kotteren echter niet zo nauwkeurig als bij één opspanning op een bank met één bewerking. Is de tolerantie tussen de gaten onderling echter van minder belang dan is mobiel kotteren een prima alternatief dat zeker kostenbesparend werkt.